A SIKERES JÖVŐ MEGALAPOZÁSA AZ ÓVODÁBAN KEZDŐDIK

NAPSUGÁR MAGÁNÓVODA ZUGLÓBAN Beíratkozás a 2019 /2020 tanévre, már elkezdődött a 12- fős kiscsoportba. Jelentkezz: 06-70-337-4611

1144. Budapest Kőszeg utca 21.
1141. Budapest Mályva utca 24


06 70 / 337 4611
napsugarovim@gmail.com

2013. Hírlevél 2.

2013.10.10 20:24

Napsugárovi Hírlevél       2013/02

 

Miért nem beszél már? A három éves kisgyermek egész nap csacsog, míg a másik alig mond néhány értelmes szót. Vajon minden rendben van a beszédfejlődésével vagy segítségre szorul? Egyáltalán hány szót kellene már tudnia? Sok szülő aggódik amiatt, hogy gyermeke keveset és lassan beszél, nem tudja korosztályának megfelelő-e a beszédfejlődése. De mi a megfelelő, melyik életszakaszban mit kell(ene) már tudnia?
 

 

A szakértők szerint a kisgyermekek átlagosan 10-11 hónapos körük körül mondják ki az első szavakat (mama, baba, papa, pápá), 2-3 éves korukra pedig mintegy 250-300 szót használnak, három éves korban pedig már az idegenek számára is érthetően, több szavas mondatokban beszélnek. Az önkéntelen hangoktól a szavakig A csecsemő a hatodok hónap körül kezdi el a bababa, papapa, mamama, dadada típusú hangsorokat hallatni – még nem tanult, hanem egy spontán, saját öröméből fakadó folyamat részeként. A környezet hatására formálódnak majd ebből értelmes szavak: baba, baba, papa, stb.

 

Ha nem akar „közölni” – nem beszél Lényeges, hogy a kicsi akarjon közölni! Amíg nincs kommunikáció, nincs beszéd sem. Utánzással megtanulhatók a szavak, de közlési szándék nélkül ez sokáig csak játék marad a gyermek számára. Ha az elme még nem kész… Hiába a sok-sok késztetés, ha a gyermek elméje még nem jutott el arra a fokra, hogy megszólaljon. A beszéd használata a gyermek sok más készségéhez hasonlóan olyan velünk született készség, amit legtöbb főként az érés, és csak másodsorban a használat gyakorisága befolyásol. Épp ezért az, hogy mikor kezd beszélni egy gyerek, egyáltalán sem szentírás – azaz igen széles határok között mozog, és abból, hogy mikor, és milyen ügyesen szólal meg, nem lehet következtetéseket levonni majdani nyelvi készségének színvonalára.      

 

 

 

 

Hogyan ösztönözheted a beszédre? Szakemberek szerint a baba másfél éves koráig jobb, ha a szülő azonnal reagálnak testbeszédére, később azonban pont ellenkezőleg: kimondottan visszavetheti a beszédben, ha lesik a gyerek minden óhaját, és végrehajtják, amit szeretne, anélkül, hogy azt kimondaná – vagy legalábbis megpróbálná. Fontos, hogy a kicsit ösztönözd, „rákényszerítsd” a beszédre (ha helyette beszélsz, visszavetheted a beszédfejlődésben).

 

– Segíti a gyermek beszédtanulási folyamatát, ha a napi történéseket folyamatosan kommentálod felé: „most kimegyek a konyhába, hogy megfőzzem az ebédet”, „elrakom a szekrénybe”, „levesszük a ruhádat”, stb.
– Kezdj minél hamarabb olvasni, énekelni a gyermekednek, mert a babák már néhány hónapos korban fogékonyak az egyszerű mondókákra. Ha hibásan, babanyelven beszél, ne utánozd, még akkor sem, ha „nagyon cuki, ahogy selypít”. Ne vedd el a kedvét a folyamatos kijavítgatásokkal, inkább ismételd meg helyesen, amit mond.

 

 

 

 

 

Soha ne hasonlítsd össze a gyermekedet máséval! Hagyd, hogy a ő diktálja a tempót, és ne erőltesd a dolgot! A beszédtanulás ugyanis nem egyenletes folyamat, időnként leáll vagy lelassul, majd újra nekilódul. De a legfontosabb: minden gyermek a saját üteme szerint tanul meg beszélni.

– Növelheted a kommunikációs igényét és készségét, ha gyakran nézegettek mesekönyvet, és együtt felsoroljátok, elmondjátok az abban látottakat. Mindig mutassatok rájuk, és nevezzétek meg a képeken látható tárgyakat, szereplőket. Biztasd a gyermekedet, hogy mondja ki, ismételje el ő is veled. Ha sikerül, lássa rajtad az örömöt!
 

 


Nevezz meg mindent, mondd el, minek milyen színe van, milyen anyagból készült, mire használják, stb., és hagyd, hogy az emlékezetébe vésse a szavakat. Ismertesd meg a számokkal is, és ahányszor csak lehet, mondjuk el, mi mennyi.
– Szintén jó beszédfejlesztő gyakorlat, ha mindig valamilyen jelzőt is párosítasz a főnevekhez. Az első jelzők általában olyasmi, hogy jó, rossz, forró, hideg, finom, csúnya. A határozók közül az itt, meg az ott, amelyet mindig hangsúlyozni érdemes. És közben persze, mutasd a kezeddel is. Az igéket is szemléletesen játszd el a gyereknek.

 

Elérhetőségünk:

Napsugárovi 1144. Budapest, Kőszeg utca 21.

www.ateovid.com           napsugarovim@gmail.com