Beszoktatás

2019.09.10

A LEGFONTOSABB! Soha ne sürgesd a beszoktatás időtartamát! Lehet, hogy két hét van "szánva" az új gyerekekre, de egyik gyermek sem egyforma. Van, aki nyitottabb gyerkőc lévén hamar alkalmazkodik az új helyzethez, és van, akit szinte ollóval kell levágni a "köldökzsinórról", és hónapokig sírdogál az anyukája után.
De amit mindenképpen tudnod kell: a gyermek megérez mindent, ami lejátszódik benned. Próbálj meg uralkodni magadon, és eltitkolni - még jobb, ha le tudod győzni - hogy aggódsz a számotokra még új helyzet miatt. Ha a kicsi megérzi rajtad, hogy bizonytalan vagy, bele fog kapaszkodni a számára még egyetlen, utolsó szalmaszálba, ami otthon, a te közeledben tarthatja. Készülj fel, hogy a betegségek és hosszabb ünnepek után, visszaesés  jelentkezhet, a rendben.

Egyet ne tegyél: soha ne csapd be a kicsit! Ha azt ígérted, ebéd előtt jössz érte, akkor ne told ki az uzsonnáig. Ha viszont már egyszer elköszöntél tőle, egy hatalmas puszi után fordulj meg, és határozottan távozz az oviból! Ne sajnáld, ne szánd annyira, hogy százszor visszamész még egyszer elköszönni, vagy csak egy puszit adni, mert akkor a búcsúzkodásnak sosem lesz vége. És talán a sírásnak sem.

A beszoktatás kezdetén talán az egyik legfontosabb, hogy maga a szülő megszokja a helyzetet. Csak úgy tudod őszintén éreztetni a gyerekkel, hogy "ez jó", "itt csodálatosan fogja érezni magát". Természetesen jó, ha a szülők előzetesen felkészítik a gyermeket, hogy ne érje őt hideg zuhanyként a bölcsődébe vagy óvodába menetel.
És ami a legfontosabb: nem szabad riogatni a sem "...megállj csak, majd ha ovis leszel, ezt nem csinálhatod..., majd kapsz az óvó nénitől!" Ezek után melyik gyermek menne szívesen oviba? Igyekezz inkább sok-sok pozitív képet kialakítani benne. A zökkenőmentes beszoktatásra nincs kész megoldás, minden gyermekhez külön, egyénre szabva kell megtalálni a kulcsot.

Célszerű még a beszoktatás előtt, gyakran elsétálni a bölcsi vagy ovi felé, hogy a gyermek meg tudjon barátkozni a számára legtöbbször idegen környezettel. Ha lehetőség van rá, vidd be az ovi udvarára és játsszatok együtt a többiekkel. A legjobb az óvó nénikkel még a beszoktatás előtt megismerkedni. Ha ez az ismerkedés elmaradt, próbáld meg úgy alakítani a napirendeteket, hogy a gyermeked minél közelebb kerülhessen az óvó nénikhez (délután, amikor kevesebb a gyerek, vagy a beszoktatási idő előtt tíz perccel), legyen alkalmuk, még jobban megkedvelni egymást

Nem a szülő választ óvó nénit a gyereknek, hanem ő maga. Hiába szimpatikusabb a felnőttnek az egyik óvó néni vagy dadus, nem szabad ráerőltetni a kicsire, hiszen ha ő dönt és választ "pót-anyukát" magának, sokkal hamarabb fog beszokni a közösségbe.Próbáld meg intimebbé, családiasabbá tenni a kicsi számára az óvodát: a kedvenc alvótársa mellé engedd meg, hogy bevigyen még egy-két plüssállatkát vagy egyéb számára "létfontosságú" kis barátot, tárgyat.

Mesélj a gyermekednek arról, hogy ő már milyen nagy, és hogy a nagyok mind dolgozni mennek: a gyerekek "dolgozója" pedig az óvoda.