Beszoktatás

Sokan, akik eddig otthon voltak gyermekükkel, aggódva, izgulva figyelik, ahogy elkezdi az óvodai kis-csoportot.  Ha már járt bölcsődébe, akkor rutinosabbak lehetünk mi szülők és a gyermekünk is. A legtöbb esetben könnyen megszokják a kisgyerekek az óvodát. Nehezebb helyzetben vannak azok, akiknek ez az első alkalom a beszoktatásra. Az alábbi pár mondat mindenkire igaz!

  • A gyermek akkor tudja megszokni az óvodát, ha a szülő maga sem bizonytalankodik. Tudja, hogy jó óvodát, óvó nénit választott, akikben, és amiben maximálisan megbízhat.
  • Sose figyeljük, hogy a másik gyerek mit tesz. Nem versenyzünk, a cél nem a minél gyorsabb, hanem a biztos beszokás. Ezért, ha van rá lehetőségünk, ne ösztökéljük, sürgessük a gyereket.
  • Csak kis lépésekkel haladjunk, ha azt látjuk, hogy gyermekünknek erre van szüksége.

Hogyan történik nálunk a beszoktatás? - kérdezik sokan. 

Az első nap 9,30 és 10- óra között érkeznek a szülők a kicsikkel, minden gyermeket csak 1- szülő kísér, és az első napon ők együtt fedezik fel a csoportszobát és az udvart, az óvó néni igyekszik finoman barátkozni a gyermekekkel. Amikor a kisgyermek úgy dönt, hogy neki arra a napra már elég volt az oviból, akkor elindulnak haza. Természetesen ebédre is tudnak maradni a gyerekek,  sőt  van aki már az első napon egész nap bent marad, a szülővel az épületben.

A második napot az első nap tapasztalataiból építjük fel, így mindenkivel egyéni beszoktatást tudunk kialakítani.  Néhány anyukát megkértünk, hogy írja le, hogyan élte meg Ő ezt az eseményt!

" Alex egy hét alatt beszokott. Az első nap én játszottam vele. Az óvó-nénik nagyon figyelmesen, néha néha kérdeztek valamit a fiamtól, amire ő félénken válaszolt. Néha úgy éreztem a gyerek az óvó-néni segítségével engem szoktat be, nem is a gyermeket. "


" Kata az első három nap el sem mozdult mellőlem. Az óvó-nénik, kis ötletekkel bevontak bennünket a játékokba. Együtt hallgattuk a mesét, együtt ettük a zöldséget és a gyümölcsöt. Valahogy úgy éreztem, nem is a gyermekemet szoktatják be, hanem engem. Amikor én már egy csöppet sem aggódtam, a gyerekem nyugodtan leült játszani. A negyedik napon bekísértem a gyereket, és elmondtam neki, hogy én most kiülök az öltözőbe, és olvasni fogok. Kata rábólintott. Azt kérte, hogy az ajtó legyen nyitva. Így is történt. Mire észbe kaptam, már az ebédhez készültek. Ettől a naptól kezdve nem volt gond többé a beszoktatás."

Kíváncsi vagy arra, milyen környezetet, légkört teremtünk a gyerekek számára? 

Légy vendégünk !   Egyeztess  időpontot:  +36 70 337 4611