Egészséges szokások kialakítása

2019.10.09

Tanítsd meg a kisgyermekednek a legfontosabb "jó szokásokat", hogy higiéniai és egészséges életmódját egész életére megalapozhasd. Ezek a következők: Helyes kézmosás, megfelelő higiénia, ésszerű étkezés, kellő aktivitás, fogmosás, alvás, folyadék bevitel.

Helyes kézmosás: Tölts meg a mosdót félig meleg (langyos) vízzel és tanítsd meg a kicsinek, hogyan dörzsölje a kezét szappannal legalább tíz másodpercig, hogyan öblítse le, és alaposan törölje meg. Vigyél a rutinba csipetnyi szórakozást egy új színű, illatú vagy formájú szappannal, a kedvenc állat- vagy mesefiguráját ábrázoló törülközővel, stb..

A megfelelő higiénia. Az intim testrészek tisztán tartása és a helyes WC-papír használat (elölről hátra) elsősorban a lányoknál fontos, de a pelenkáról bugyira váltás után még jó néhány évig érdemes elől hagyni a törlőkendőt. Popsi törlésnél is nagy segítség lehet. Tanítsd meg azt is, hogy a gyerkőc húzza le maga után a WC-t (bármennyire is természetesnek tűnik ez, sok családban díszeleg a WC-kagylóban az eredmény egészen addig, amíg apa vagy anya el nem tünteti).

Ésszerű étkezés: Az egészséges táplálkozás nemcsak az elhízást akadályozza meg, hanem fitt és egészséges lesz tőle a gyermeked. Bátorítsd, hogy egyen minden nap zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszon sok kalciumban gazdag tejterméket, fehérjét és a testsúlyának megfelelő mennyiségű (nem több!) szénhidrátot. A zöldség és a gyümölcs, nem annyira "menő" a gyerekeknél, ezért szórakoztató, vidám formában célszerű belevinni a mindennapokba. Esetleg készíts arcot vagy "képeket" a paprikából, fát a brokkoliból, stb. Vond be a főzésbe, vagy ha még pici, az előkészítésbe, a gyümölcs és zöldség megmosásába, hogy ő is részese legyen az elkészült ételnek. Az étkezés is, mint annyi más dolog, komoly tanulási folyamat eredménye - nagyon korán, elsősorban a család és a szűkebb környezet - bölcsőde, óvoda, iskola - befolyása alatt alakul ki. Ezért nagyon fontos, hogy gyermekeinket már kicsi korban "okos" étkezésre szoktassuk.

Fogápolás: Nagyon fontos a napi kétszeri fogápolás, 7-8 éves korukra már el tudják sajátítani a helyes technikát, és kellő fogmosási időt, addig azonban mutatni és segíteni kell. Mint minden tevékenységben itt is hatalmas ösztönző erő a dicséret. Változatosabbá teheted a dolgot, ha több fogkeféje is van a gyermekednek, és reggel választhat közülük, melyik lesz éppen a soros, mert úgy fogja fel, mint egy játékot.

Folyadék bevitel: A megfelelő folyadék (elsősorban ivóvíz) javítja a koncentrációt, és segít az egész szervezet megfelelő működésében. Ahhoz, hogy a kisgyermek is mindig elegendőt igyon, készíts oda neki a korának megfelelő pohárban, csőrös üvegben, stb. vizet, hogy bármikor ki tudja szolgálni magát a nap folyamán. Természetesen nem csak akkor kell innia, amikor szomjas, ezért mutass jó példát neki, és igyál mellette minél többet, és mondd, hogy milyen jól esett neked, és hogy sokkal jobban tudsz tőle koncentrálni, játszani. Ha már most megalapozod benne, a vízivás igényét és rutinját, egészséges kamasz, tini és felnőtt lesz belőle.

Kellő aktivitás: A mozgás megakadályozza a betegség kialakulását, javítja a hangulatot, és segít a test és az agy megfelelő működésében. A legjobb, ha a mozgás (sportolás) a családi napi rutinjának része lesz. A kutatások szerint azokban a családokban, ahol rendszeresen sportolnak, kisebb valószínűséggel válik majd elhízott felnőtté a gyermek, mint mozgásszegény életmódú kortársai. Ha a kicsinek van kedve, fussatok néhány kisebb vagy nagyobb kört a ház vagy a park körül, ha nem annyira lelkes dobj be a siker érdekében néhány olyan játékot, amik cselekvésre ösztönözhetik ( kerékpár, görkori,

Pihenés: A kellő mennyiségű és a kellő minőségű alvás elengedhetetlen a test és az agy fejlődéséhez, regenerálódásához. Tanítsd meg a gyermekedet elaludni, és ragaszkodj a napi időbeosztás szerinti lefekvéshez. Legyen az egész egy rítus, ami a vacsorával kezdődik, majd a fürdéssel, mesével és jó éjt puszival folytatódik.

Amikor egy kisgyermekkel probléma van, nagyon fontos megtudnod az alábbiakat:

  • Mikor evett utoljára, mert lehet, hogy éhes.
  • Mikor ivott utoljára, mert lehet, hogy szomjas.
  • Mikor, és mennyit aludt, illetve mennyi időt töltött a szabadban.