A TÜKÖR ÖNTUDATRA ÉBRESZT!

2021.01.14

Mi gondolsz a tükörről? Szükséges, vagy nélkülözhetetlen? 

Minek a gyereknek tükör?

                                          A TÜKÖR ÖNTUDATRA ÉBRESZT!

A pici babának eleinte a tükör nem más, mint egy olyan játék, amelynek segítségével szórakoztató látnivalót fedezhet fel.

A két hónapos baba már egyértelműen felismeri az emberi arcot a környezet egyéb formái közül. Tehát, ha a tükörben megpillantja az arcát, vagy a te arcodat, akkor pontosan tudni fogja már, hogy a tükörben emberi arcot lát. De azt még nem ismeri fel, hogy ez az emberi arc esetleg a sajátja!

Nagyjából 18 hónapos kora körül már tudja azt is, téged vagy saját maga tükörképét látja a tükörben! Meg is nevezi a tükörben látott személyeket, bár önmagát még nem "én"-nek nevezi, hanem úgy, ahogy te is szólítod. A kisbaba öntudatra ébredése nagy lépés a személyiségfejlődésben. A szakemberek véleménye szerint, ez a stádium 6-8 hónapos kortól 2 éves korig tart.

A tükör és a testséma, testtudat fejlődése.

Amikor gyermekünk önfeledten bohóckodik, ugrabugrál a tükör előtt, vagy éppen elmélyülten figyeli magát a tükörben, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy valami fontos dolog zajlik benne. A mozdulatain keresztül rendkívül fontos ismeretekkel lesz gazdagabb, megtapasztalja, hogyan működik a keze-lába-nyaka-feje. Ez a tapasztalat mind a testtudatot és a testsémát fejleszti.

A tükör a tiszta artikulációt fejleszti

Ha egy gyermek logopédushoz kerül, gyorsan megismeri a tükröt. Ezért fontos eszköz, mert a gyermek csak ebben látja a saját ajakmozgásait. Amikor a logopédus helyes ajakmozgásait utánozza, a saját izmai működését is megfigyelheti a tükörben. Így sokkal hatékonyabb lesz az utánzás, így tisztul majd a beszéd is! Ha a gyermeked nem ejt tisztán bizonyos hangokat, jó, ha sokat grimaszoltok, illetve végeztek célzott gyakorlatokat közösen a tükör előtt!