Duci a gyerekem

2020.02.26

A társadalom nagy része túlsúlyos, ezt biztosan tudod. De hogy a gyerekek is egyre nagyobb arányban ducik, egyre kisebb kortól, azt csak az elmúlt években állapították meg a kutatók.
Ki mondhatná meg, hogy mi az "átlag"? És honnan kezdődik a túlsúly? Mindenesetre ne gondolkozz, ha úgy érzed, a gyermeked kicsit többet hízik a kelleténél, hanem tedd meg a legszükségesebbeket...

Az elhízásnak különféle mértékeit ismerjük, és valóban a mért átlaghoz, "normához" viszonyítják, ami a kortól és nemtől függően is változik. Ha a kicsi kicsit többet nyom, mint kellene, nem kell azonnal kétségbe esned:a gyerekek fejlődése különböző szakaszokból áll: növekedési és stagnálási időszakok követik egymást, amikor nem nőnek, sokszor "felszednek" néhány kilót, ez még nem nagy baj!

A túlsúly okai: "Hormonális és más testi megbetegedés okozza" - mondják, és gondolják a legtöbben, pedig ez nem így van. Az okok sorában ez sokkal kisebb százalékban fordul elő, mint hinnénk.

 Ami viszont nagy valószínűséggel a legtöbb esetben elhízást okozhat:
- mozgásszegény életmód- helytelen, akár rendszertelen táplálkozás
- folyamatos stressz-helyzet (sok gyermeknél ez épp az ellenkezőjét váltja ki: nem bírnak  étkezni, hamar beindulhat ilyenkor viszont a fogyás!)
- sok kisgyermek unalomból vagy unszolásra kezd el sokat enni
- a szülői minta, a szokások is számítanak, nem kevés családban az étkezés folyamatossága és központi kérdése is dominálhat.
- a jutalomfalatok vagy a kényszerevés - "a legalább valamivel szerezzek magamnak örömet" gondolkodás is számtalan esetben állhat a háttérben

Ha észreveszed, hogy a gyerek elkezd kényszeresen enni - sokat, sokszor, vagy csak egy ételcsoportot (többnyire szénhidrátok) -, kezd el megkeresni az okokat.
Emellett mozogj vele rendszeresen.  Szüntesd meg a féktelen habzsolást, este, lefekvés előtt ne adj neki édességet, sütit, kukoricát - tévézéshez se szokja meg az állandó nasizást, szeletelj neki inkább sok-sok gyümölcsöt, legalább annyira fog neki ízleni.

Meg kell értened: a gyerek nem direkt habzsol, valami mindig van a háttérben. Igyekezz kideríteni és közben rászoktatni a helyesebb táplálkozásra. Soha ne csúfold! Ne az lebegjen a szemed előtt, hogy valamit nem engedsz neki, hanem, hogy megpróbálsz egészséges alapokat adni neki, és megóvod a fölösleges terheléstől, ízületi problémáktól...