Hazudik, vagy nem mond igazat?

2020.01.10

A gyakori hazudozás általában akkor alakul ki, ha a családi rendszer működésében olyan zavar van, amiből a gyermek már egészen kis korától arra a következtetésre jut, hogy nem érdemes őszintének lenni. Például, ha a szülők túl szigorúak, ha olyan nagy elvárásokat támasztanak vele szemben, aminek "képtelenség" megfelelni, esetleg indulatos felnőttek veszik körül.
Tudatos hazugságról, azaz pszichés manőverekről a gyerekeknél körülbelül hatéves kortól beszélhetünk. Az e kor előtti füllentések inkább a fantázia szülöttei.

Mit tehetsz szülőként:

1. Mindig dicsérd meg a gyerekedet, amikor szorult helyzetében elmondja (bevallja) az igazságot - legyen szó egy rossz osztályzatról, egy általa okozott otthoni rossz csínyről. A tett nem érdemel dicséretet, de a bátorsága, hogy bevallotta az igazságot, mindenképpen

2. Üljetek le kettesben, és beszéljétek át, mit miért tett, és hogyan lehetne elkerülni a jövőben az ilyen problémákat. És feltétlenül dicsérd meg, hogy ő sok társával ellentétben őszinte veled és megbízik benned. Tanítsd meg kezelni a hibáit, s közben ösztönözd arra, hogy újra és újra az igazat mondja.

3. Szüntessétek meg a hazugság okát! 

Mindig nagyon fontos, hogy felgöngyölítsd a szálakat, felderítsd a hazugság okát. Ha lehet, ne teremts olyan helyzetet és elvárást, ami szinte belekényszeríti a gyermeket a hazudozásba.

4. Ha hazugságon kapod, ne kezdj el prédikálni, hanem az okkeresés és a problémák átbeszélése után magyarázd el, miért nem szabad hazudni, mi az, amit elvársz tőle, mi az, amit majd felnőttként sem szabad megtennie. Mindezt lényegre törőn, határozottan, de higgadtan.

Ha a gyerekedet túlzottan "megbünteted" a hazugságáért, a következő szankciótól félve a legközelebb majd még ügyesebben fog "átverni". Hazudik, hogy ne büntesd meg, majd ismét hazudik... így ennek sosem lesz vége. A folyamatos számonkérés, a rajtacsípéstől való félelem azonban nem ébreszt bensőséges érzéseket, legfeljebb új és újabb szülőlázító, "törvénysértő" módszerek kiötlésére készteti a gyereket. Az eredmény: állandó hadiállapot lesz.