Mesék, könyvek vagy filmek?

2020.03.05

Folyton változik a világ, az ízlés és a mesekínálat. Nehéz dolgod van, ha igazán jó mesekönyvet akarsz venni a gyermekednek. Némelyiknek a szövege jó, másiknak csak a képe, fotója, rajza... Viszonylag ritka, hogy a minőségi könyv ne csak a jó papírt jelentse.
Először is a legkisebbeknek úgynevezett tárgy-képeskönyvet kell beszerezned: egy oldalon egy-egy tárgy, élőlény található - ezek színes ábrák, többnyire szöveg nélkül. Nem a cselekvés a fontos, hiszen a gyerek számára itt a "mesét" eleinte nem a történetet fogja jelenteni, hanem az alak megnevezése, ruhája, részletei, színei.

Mesélj neki az ábráról: "Nézd, itt a kacsa, milyen szép a tolla...Tudod, mit mond?..." Ha érdeklődő és szívesen hallgat téged, folytathatod a színekkel, testrészekkel vagy a tárgyak részleteivel...

Ahogy egyre okosodik, "megkínálhatod" a következő, egy kicsit már bonyolultabb fajtával: ebben a könyvben valószínűleg már van szöveg is, a képek cselekményt is ábrázolnak, kisebbek, részletesebbek.Eleinte soha ne a szövegben leírtakat olvasd fel, hanem a képről mesélj neki, hagyd, hogy belemutogasson, megszakítson, biztasd, hogy ő is belefűzzön egy-két szót, gondolatot! Így válik kreatívabbá és a fantáziája is színesebbé.

A gyerekek nagyon szeretik a róluk szóló meséket, még akkor is, ha nem mondod ki a nevüket, vagy épp állatalakban szerepelnek. Hidd el, nagyon hamar ráébrednek, hogy ők a főszereplők. Esténként, félhomályban, a napi történéseket, pozitív vagy épp negatív élményeket tudod így újból átélni vele, esetleg más és más végeredményeket, megoldásokat kínálva neki. Fontos, hogy mindig tanulságos legyen a történet, pozitív hőse legyen a mesének, és ha szeretné, ő is beleszőhessen eseményeket, részleteket! Különösen jó ez a meseforma, ha valamilyen konfliktusa van- akár az oviban van valakivel problémája, akár a tesójára féltékeny -, mert az érzés nem marad benne elnyomva, hanem felszínre tör!

Jó lenne, ha a gyerekek nem néznének annyi tévés mesét, és azokat is csak cenzúrázva. Szakemberek bebizonyították, hogy a csihi-puhis mesék sokkal rosszabbat tesznek a gyerekeknek, mint jót. Ugyanis nagyon gyorsak, folyton a bosszúállásról szólnak, a verekedésről, illetve arról, hogyan babrálhat ki az egyik a másikkal - még akkor is, ha a végén többnyire kénytelenek kompromisszumos megoldásként együtt létezni. Több családban az jelenti a megoldást, hogy az előre kiválogatott meséket DVD-ről együtt nézi a család - néha nagy mozizós délutánokat, estéket rendezve.