Mesélek a mesékről !

2021.08.31

Mesélek a mesékről!


A gyerek imádják oda vannak érte. Sok mindenben segítséget tud nyújtani, mert fejlesztő hatású.

A mesék, a mesélés fejleszti a gyermek szókincsét, formálja gondolatvilágát, világnézetét. A mese lehetőséget ad a gyereknek, hogy használja a képzeletét. Mesélés közben a gyerek a képzelőereje, a saját fantáziavilága szerint alkotja meg a szereplőket, a helyszíneket, a szituációkat.

A mesehallgatás során a gyerek megéli az izgalmakat, a problémákat, és a megoldáshoz vezető utat is végigjárja a mesehőssel együtt. A mese főszereplőjének gyakran gonosz boszorkányokkal, tűzokádó sárkányokkal kell szembeszállniuk, ami szorongást, nyugtalanságot okozhat a gyermekben, hiszen teljesen azonosul vele. Ez a szorongás, félelem azonban csak átmeneti, hiszen ha a gyermek türelmesen hallgatja végig a történetet, lépésről lépésre kibontakozik a történet és eljutunk a boldog végkifejlethez. A mese ezáltal is nevel, hiszen rámutat, hogy a problémás helyzetekben is mindig van megoldás és milyen sokat segít, ha megőrizzük a türelmünket.

A mesék emellett rámutatnak a barátság fontosságára is, hiszen a mesehős általában egy hűséges társ, barát segítségével kerekedik felül az ellenfelén.

Mesefajták:   

Fabula mesék, Tündérmesék, Novellamesék, Állatmesék, Legendamesék, Tréfás mesék, 

Formulamesék/ láncmesék, Csalimesék, Hazugságmesék

A mesékkel nincs baj, csakis egy dolgot kell, szükséges, kívánatos figyelembe venni: milyen meséket olvasunk a különböző korosztályú gyermekeknek.

3-4 éves korban a mesék: szóljanak kölyökállatokról, állatcsaládokról, játékszerekről. Derűs hangulatúak legyenek, egy központi cselekményszálra épüljenek, nyelvezete legyen lendületes képszerű.

4-5 éves korban a mesékben szerepeljenek erdei és egzotikus vidékek állatai , vagy tündérek, kedves mesealakok.A cselekmények már lehetnek bonyolultabbak.

6-7 évesek meséiben a szereplők köre bővüljön fantasztikus mesealakokkal. A cselekményszálak többfelé ágazhatnak. Tartalmuk sokféle árnyalt, erkölcsi, társadalmi kapcsolatot tükrözzön, hangulatuk változatos legyen.