Szabályok vagy büntetni szeretettel

2020.04.28

Szabályok szerint kell élnie a gyereknek is, és hogy ezek mennyire szűkek vagy tágak, te döntöd el. Ennek ellenére azt tudnod kell, hogy a gyerek: NEM kutya!  Nem idomítjuk, hanem neveljük. Na de hogyan, amikor épp rossz fát tesz a tűzre? Nagyon sokat mond el rólad az, milyen módon bünteted a gyereket.

Igen, türelemjáték, és ráadásul nem mindig jutsz azonos módszerrel ugyanarra az eredményre. A koruktól, a személyiségüktől is függ, hogyan lehet a legjobban hatni egy gyerekre. De sosem szabad elfelejteni, hogy a gyerek nem tulajdon, hanem önálló emberi lény - épp csak kicsi a teste és rád van utalva. Akármit is tesz, megérdemli a tiszteletet és a szeretet.

Büntetni - szeretettel. Hidd el, a gyerek azt is elfogadja, ha megbünteted, amennyiben nem dühből, hanem okkal teszed. Nem mindegy, hogy rárivallsz, vagy pedig csendesen elmagyarázod neki az összefüggéseket. A nagyobbakat meg is kérdezheted, ők vajon hogyan látnák a te szemszögedből a helyzetet?

Egyet viszont soha ne tegyél: soha ne vond meg a szeretetedet büntetésből - vagy bármilyen okból. Az súlyosabb mindennél, és komoly lelki problémákhoz vezethet. Találj ki fokozatokat (szép szóval, mérgesen, emelt hanggal, elvonulva gondolkodni, "szobafogság", tv-mentes napok, hetek, számítógép- vagy zsebpénz-megvonás).

Ha pedig úgy érzed, elhagy a józan gondolkodásod, vagy elszakad a cérna, inkább ülj le egy percre a földre, és nézd meg más perspektívából a helyzetet. Tanulj meg ilyenkor előbb magadban tízig számolni - esetleg bevethetsz egy jó kis relaxációs technikát. Ne hagyd, hogy elkapjon a hév, mert dühből kiindulva a megoldás sem lesz jó, és esetleg később megbánod, amit tettél, vagy mondtál. Ráadásul a gyerek ezt a mintát viszi majd tovább - milyen útravalót kap tőled? Az első években átélt és átszenvedett érzelmi mintákat nagyon mélyen bevéssük.
Talán megtanulhatnád kacsintva összetenni a két ujjad, és azt mondani: omm...