BLOG    "Hasznos ötletek gyerekekről, nem csak szülőknek."

 

Minden szülőnek fontos, minden szülő azt szeretné, ha a gyermeke a győztesek közé, a győztes típusba tartozna, és amibe csak belekezd, abba sikeres lenne.

Elcsépelt mondat, közhely, egymás után lévő szavak, amit le sem kellene írni. Mindenki tudja! Mindenki érti! Mindenki használja!

Szabályok szerint kell élnie a gyereknek is, és hogy ezek mennyire szűkek vagy tágak, te döntöd el. Ennek ellenére azt tudnod kell, hogy a gyerek: NEM kutya! Nem idomítjuk, hanem neveljük. Na de hogyan, amikor épp rossz fát tesz a tűzre? Nagyon sokat mond el rólad az, milyen módon bünteted a gyereket.

Folyton változik a világ, az ízlés és a mesekínálat. Nehéz dolgod van, ha igazán jó mesekönyvet akarsz venni a gyermekednek. Némelyiknek a szövege jó, másiknak csak a képe, fotója, rajza... Viszonylag ritka, hogy a minőségi könyv ne csak a jó papírt jelentse.
Először is a legkisebbeknek úgynevezett tárgy-képeskönyvet kell beszerezned: egy oldalon...

A társadalom nagy része túlsúlyos, ezt biztosan tudod. De hogy a gyerekek is egyre nagyobb arányban ducik, egyre kisebb kortól, azt csak az elmúlt években állapították meg a kutatók.
Ki mondhatná meg, hogy mi az "átlag"? És honnan kezdődik a túlsúly? Mindenesetre ne gondolkozz, ha úgy érzed, a gyermeked kicsit többet hízik a kelleténél, hanem...

A gyakori hazudozás általában akkor alakul ki, ha a családi rendszer működésében olyan zavar van, amiből a gyermek már egészen kis korától arra a következtetésre jut, hogy nem érdemes őszintének lenni. Például, ha a szülők túl szigorúak, ha olyan nagy elvárásokat támasztanak vele szemben, aminek "képtelenség" megfelelni, esetleg indulatos...

Szülőnek lenni korán sem könnyű feladat, és nem kis felelősség, különösen, ha arra gondolunk, minden nevelő hatás közül a legjelentősebb a családé. A családé, mely az első közösség, amelyben a gyermek él, itt alakulnak ki az első érzelmi kapcsolatai, itt szerzi az első ismereteit, tapasztalatait. Minden szülő álma, hogy idővel jó anyává és apává...

Minden testvérpárnak vannak veszekedős időszakai, csak az nem mindegy, hogyan reagálod le a dolgot. Kiabálnak, csapkodnak, fenyegetik egymást... a testvérháború eszközeinek hatalmas a tárháza. Ha jól segíted őket a konfliktusok megoldásában, előbb-utóbb kezelni tudják majd a különböző látásmódokból eredő különbségeket és a féltékenységüket. Mert...

Tanítsd meg a kisgyermekednek a legfontosabb "jó szokásokat", hogy higiéniai és egészséges életmódját egész életére megalapozhasd. Ezek a következők: Helyes kézmosás, megfelelő higiénia, ésszerű étkezés, kellő aktivitás, fogmosás, alvás, folyadék bevitel.